Mierlose sportvereniging Uno-Animo organiseert de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen acro gym

Acro is de perfecte combinatie van sierlijkheid, kracht en lenigheid

MIERLO – Op zaterdag 27 februari en zondag 28 februari organiseert de Mierlose sportvereniging Uno-Animo de Zuid-Nederlandse Kampioenschappen acro gym in sporthal de Weijer in Mierlo. Twee dagen lang vertonen gymnasten hier hun oefening op muziek.

Zaterdagochtend, 11 uur. Hoofdtrainster Fenny Bergmans (43) en hulptrainster Lynn Beernink (16) kijken ingespannen naar hun jonge pupillen. De 11-jarige Anouk Metternich en de 7-jarige Sanne Weijts staan hand in hand klaar om de blauwe matten in het midden van de sportzaal te betreden. Vierentwintig juryleden en een volle sportzaal kijken toe. De muziek start.

Vandaag laten de ‘beginners’, de DE-niveaus hun kunsten zien. Op zondag zijn de ABC-niveaus, de gevorderden acro’s, aan de beurt met hun balans- en tempo oefening. Het is de derde keer dat Uno-Animo de kampioenschappen organiseert. De acrogroep onder leiding van Bergmans bestaat uit veertig leden en is een onderdeel van de turnvereniging van Uno-Animo.

Acro is iets wat je moet zien en ervaren, vinden Bergmans en Beernink. “De sport is een afgeleide van acrobatische gymnastiek, een nieuwe vorm van turnen. Het grootste verschil met turnen is dat je bij acro geen toestellen gebruikt. Daar heb je je partner voor.” Gevaarlijk is de sport niet. “Tenminste niet gevaarlijker dan een andere sport. Het eerste wat de kinderen leren is hoe ze moeten vallen.”

Acro is heel populair aan het worden, aldus Bergmans. “Je ziet het bijvoorbeeld steeds vaker voorbij komen op tv, in shows als Holland’s Got Talent. Het is dan ook een sport waar veel in zit. Turnen, dans en acrobatiek komen erin terug en kracht wordt gecombineerd met lenigheid en sierlijkheid.”

Acro team Sanne en Anouk

Acro team Sanne en Anouk

Twintig vereniging uit Zuid-Nederland, strijden vandaag voor de eer. “Sanne en Anouk maken een goede kans op een plaatsje in de halve finale”, zegt Bergmans trots. “Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en trainen een paar keer per week.”

Na afloop van hun oefening wachten de meiden gespannen op het oordeel van de jury, dat op een groot scherm verschijnt. Een puntentotaal van 24.350 verschijnt in beeld. Ze zijn door naar de halve finale op 19 maart in Breda. Opgelucht vallen ze elkaar in de armen. Ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s feliciteren hen uitgebreid, wanneer ze de zaal uitlopen.

Uitslagen Zuid Nederlandse Kampioenschappen acro-gym 2016

Auteur: Vivianne van Bijsterveld

Categories:

Er kan geen reactie meer gegeven worden.